Süt Dişi Önemi

Süt Dişini Neden Önemlidir?

Süt dişlerinin öncelikli görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Bunula beraber konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. . Süt dişleri kapladıkları alan itibari ile kendilerinin yerine gelecek olan daimi dişler sürerken rehberlik ederler. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. İleriye dönük çapraşık dişler görülebilir. Süt dişleri arasında görülen bir takım açıklıklar normal kabul edilir. Daimi dişlere geçişte yer sağlamak amacı ile bu boşluklar kullanılır.

Süt Dişleri Çürür mü?

Evet süt dişleride çürüyebilir. Çürük oluşmuş ise yukarda anlattığımız nedenlerden dolayı hemen müdahele edilmelidir. Çürük derinliğine göre diş hekiminin muayenesi sonucu dolgu,amputasyon,kanal tedavisi ve ya diş kurtarılamayacak seviyede iltihaplı ise çekimi yapılmalıdır.

Süt dişlerindeki çürükler tedavi edilmeli midir?

Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, "nasıl olsa yerine yenileri gelecek" yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir.

Çürük Oluşumu Nasıl Engelenebilir?

İlk olarak şu bilgiyi vermede fayda var. Çürüğü tamamen engelleyebilecek bir aşı ya da ilaç henüz geliştirilememiştir. Ancak, çürük sayısını azaltmaya yönelik bazı ürünler uygun şartlarda kullanılarak önlem alınabilir. Bunlardan birisi; "fissür örtücü" denilen malzemedir. Diş çürükleri genellikle azı ve küçükazı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde bulunan "fissür" adı verilen oluklarda başlar. Fissür sealantlar ile olukların üzeri kapatılıp, o bölgeye mikrop, yemek artığı vs.  sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Bu işlem  6 yaşından itibaren çıkan kalıcı azı ve küçükazı dişlerine de uygulanabilir. Çürüğü engellemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Dişlere yüzeysel florür uygulanması suretiyle bu direnç kazandırılır.