Diş Çıkarma

Süt Dişleri Ne Zaman Sürer?

Genellikle süt dişleri sırasıyla 6 ile 12 aylar arasında alt ön keser alt yan keser,üst ön keser,üst yan keser olmak üzere kesiciler sürer. 12 ile 18 aylar arasında süt köpek dişler,24 ile 30 aylar arasında ikinci süt azı dişler sürer. Süt dişleri tamamlandıktan 3-3.5 yıl sonra yaklaşık 6 yaşından itibaren sürekli dişler sürmeye başlar. Sürme zamanları süt ve sürekli dişler olmak müzere çocuktan çocuğa farklılık göstermesi beklenen bir durumdur. Yani 6 aylık sapmalar normal kabu edilir.

Süt Dişleri Kaç Tanedir?
     Süt dişlerinin çıkması tamamlanmış bir çocukta alt çenede 10, üst çenede 10 olmak üzere toplam 20 tanedir.

Süt Dişleri Ne Zaman Değişir?
     7 yaşında alt çenede bulunan ön dişlerden başlayarak 8 yaşın sonuna kadar, 9 yaşından başlayarak 12 yaşına kadar da diğer süt dişleri değişerek yerlerini daimi dişlere (kalıcı dişler) terk ederler.

Diş Çıkarma Döneminde Çocukta Ne Gibi Belirtiler Görülebilir?

Genellikle keser dişleri sürme esnasında dönem rahat geçirilir. Fakat süt azı dişlerin sürme döneminde bir takım durumlar görülebilir. Bunlar;

-38⁰-39⁰ civarında yüksek ateş görülebilir.
_ Bebeğiniz sinirli, uykusuz, huzursuz olabilir.
_ Dişetlerinde kızarıklık, kabarıklık olur.
_ Salyasında artışiştah kaybı
_ Durup dururken çığlık çığlığa ağlama
_ Yanaklar kırmızı kırmızı, burun akıntısı
_ Kulaklarını çekiştirme,yanak kaşıma

Eline geçirdiği her şeyi ısırma gibi durumlarla karşılaşmak mümkündür.

Diş Sürme Esnasında Oluşan Rahatsız Edici Durumlar Nasıl Düzeltilebilir?

Dişlerini kaşımasına yardımcı olabilecek bir takım şeyler verilebilir. Galeta, çubuk kreker, küçük elma, küçük salatalık gibi besinler verebilirsiniz..
_ Dişetlerini rahatlatmak için buzdolabına konulabilen diş kaşıyıcılarından alıp kullanabilirsiniz. Fakat diş kaşıyıcılarını bal, pekmez gibi tatlandırıcıya batırmadan temiz bir şekilde direk verilmelidir.
_ Salya sürekli akıp durur.Siz salyayı silmek için durmadan bebeğinizin ağzını ve gıdığını temizlerseniz sonuçta bebeğinizin çenesi ve gıdığı tahriş olabilir. Buralara koruyucu krem sürebilirsiniz.
_ Salyanın akması bebeğinizin göğsünün ıslak kalmasına neden olur. Bazı bebekler önlük bağlatmaz. Önlüğünü tişörtünün altına , pamuklu kısmı bebeğinizin tenine değecek şekilde takarsanız göğsün kuru kalmasını sağlarsınız.
_Diş çıkartma jelleri alabilirsiniz. Temiz bir parmak yardımıyla diş çıkartma jelini özellikle azı dişleri çıkarken yemek öncesi dişin çıkacağı bölgeye küçük küçük dairesel hareketler ile sürerseniz bebeğiniz rahat rahat yemek yer. Bu jel sürümü esnasında her zaman bebeğiniz istekli olmayabilir. Bazen yatmadan önce parasetomol içeren bir ağrı kesici de rahatlamayı sağlar.
_Sürme kisti de denilen dişlerin tam çıkamayı planladığı yerde mor görüntüler vardır. Bu morluk bir yere çarptığımızda kolumuzun morarması gibidir. Dişlerin sürmesinin gecikmesine neden olur. Bu nedenle küçük cerrahi müdahale gerektirebilirler. Bu müdahale gözünüzü korkutmasın. Küçük bir kesi ile dişin tepesi açılır.